Zakon koji ne pomaže pacijentima – darivatelji organa mogu biti samo srodnici

U Travniku održana promocija knjige “Donor I multivisceralna eksplantacija organa”
8. prosinca 2022.
Naše transplantirane kolegice i kolege na kontroli u UKC Tuzl
14. prosinca 2022.
Prikaži sve

Zakon koji ne pomaže pacijentima – darivatelji organa mogu biti samo srodnici

U našoj zemlji sustav transplantacije organa nije dovoljno razvijen i zbog toga pacijenti godinama ispaštaju. Dodatni problem je činjenica da prema aktualnom zakonu prijatelj prijatelju ne može donirati organ iako je odgovarajući donor. Očigledno da zakon nije na strani pacijenata. 

Sarajlija Elvir Ćuzović 23 godine čeka na transplantaciju bubrega. Nadu je, kaže, odavno izgubio. On je jedan od mnogobrojnih pacijenata na dijalizi kojem je umanjena šansa za transplantaciju organa zbog neuređene zakonske regulative. 

“Svugdje u svijetu imate mogućnost da donor bude prijatelj, samo kod nas ne može. Zakonski ne može”, kaže Ćuzović.

Podsjećamo, do 2017. godine, donatori organa mogli su biti samo otac, majka, brat, sestra i supružnici. Zahvaljujući inicijativi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije, Zakon o transplantaciji organa i tkiva je izmijenjen i dopunjen. Doniranje organa produženo je do četvrtog koljena. Međutim, prijatelj i dalje ne može biti donor, što je svjetska praksa i zasigurno spasilo živote oboljelih pacijenata, poput Elvira Ćuzovića. 

“Lakše je dobiti na lutriji u BiH, nego doći do organa za transplantaciju. Sve polazi od Parlamenta, zastupnika ili nas kao Udruge. Pokušavali smo nekoliko puta predložiti da se u Zakonu uvrste prijateljske donacije, koje nam zaista nedostaju”, istaknuo je Tomislav. Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH. 

“Donorska mreža, koja želi informirati i educirati stanovništvo, nema potporu ni od koga i radi na bazi entuzijazma”, navodi prof. dr. emeritus Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH.

Inicijativa zastupnice Majre Dautbegović o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrana i usvojena u formi Nacrta zakona. A kada će Zakon biti usvojen, nepoznata je, iako je vrijeme ključan faktor za one koji čekaju na transpalataciju.

“U skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predlagač Zakona dužan je provesti javnu raspravu u trajanju od 45 dana, te prilikom izrade Prijedloga zakona uzeti u obzir sve prijedloge i sugestije iznesene u raspravi, kao i one koje su dostavljene ili će biti dostavljene. u pisanom obliku.”

Federalno ministarstvo zdravstva se ograđuje. Naglašavaju da oni nisu predlagači Zakona, te da ne mogu utjecati na provedbu javne rasprave. Dakle, Elvir nakon 23 godine, sada je osuđen čekati i na 45 dana parlamentarne procedure.

“Čitav taj period čekam organ koji nikada nisam dočekao i koji navjerovatnije neće ni dočekati, s obzirom na naš zakon, naše zdravstvo.” 

Dok jedni na druge pokušavaju lopticu odgovornosti, pacijenti su ostavljeni na milost i nemilost federalne zakonodavne vlasti. Transplantacija i transplantacijski program trebaju biti nacionalni zdravstveni interes svake zemlje koja iole misli dobro svojim građanima. I tako je svugdje, osim u našoj državi.

federalna.ba