VIII. sportski susreti dijaliziranih i transplantiranih – Rovinj 2014.

Sastanak odbora za formiranje federalne udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika
22. prosinca 2013.
Radna posjeta predstavnika DITB FBIH institucijama Federacije BIH
1. listopada 2014.
Prikaži sve

VIII. sportski susreti dijaliziranih i transplantiranih – Rovinj 2014.

Udruženja/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB zajedno sa Udruženjem hroničnih bubrežnih bolesnika Unsko-Sanskog kantona  kao predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, sudjelovali su na VIII sporstkim susretima od 13. do 17.09.2014. u Rovinju.

Pored Udruženja dijaliziranih i transplantiranih F BiH na susretima su sudjelovali i Hrvatska udruga TRANSPLANT kao organizator, Udruženje „Sve za osmeh“ iz Srbije, Udruženje „Donor Heroj“ iz Srbije te Društvo ledvičnih bolnikov Zasavja –Trbovlje Slovenija.

Susreti su započeli radnim dijelom, okruglim stolom na temu „TRANSPLANTACIJA JUČER, DANAS, SUTRA koju je organizirala Hrvatska udruga TRANSPLANT.

Izlagači su bili :

  • dr. NIKOLA ŽGRABLIĆ bolnica Pula, predsjednik Hrvatske Donorske Mreže
  • dr.med. ORHAN ŠABAN spec. za anasteziologiju  i ranimaciju i kordinator za transplantaciju pri JU bolnica Trvanik
  •  g. MARK MURPHY predsjednik Europske asocijacije bubrežnih bolesnika (CEAPIR)

Nakon pozdravnog govora domaćina,  prisutnima se obratio dr. Žgrablić koji je pojasnio način na koji je Republika Hrvatska postala jedna od vodećih zemalja Europe i svijete po broju donora i po broju transplantacija organa.

Dr. Orhan Šaban je govorio o stanju transplantacijske medicine u BiH a posebno u F BiH dajući akcent na puno pozitivnih stvari koje su se dogodile u posljednje vrijeme, misleći pri tome na osnivanje transplantacijskog centra u Sarajevu te na zadnju kadaveričnu  transplantaciju koja se dogodila početkom 9. mjeseca.  dr. Šaban je izrazio i veliki optimizam kada je u pitanju razvoj transplantacije u F BiH

G. Mark Marphy je govorio o ustroju CEAPIR-a i njegovom funkcioniranju.

g. MARK MURPHY predsjednik Europske asocijacije bubrežnih bolesnika (CEAPIR)

g. MARK MURPHY predsjednik Europske asocijacije bubrežnih bolesnika (CEAPIR)

Iznio je niz statističkih podataka vezanih za zemlje EU ali i Europe općenito. Odgovarao je na postavljena pitanja i nudio suradnju sa svim udrugama a posebno udrugama iz Srbije i BiH koje još uvijek nisu članice Europske asocijacije bubrežnih bolesnika.

Naše priključenje ovoj asocijaciji bit će razmatrano na slijedećem sastanku UO DiTB F BiH.

Nakon okruglog stola, naredna tri dana uslijedila su natjecanja u više disciplina: kartanje, šah, pikado, stolni tenis, streljaštvo, mini golf, viseća kugla, boćanje, mali nogomet i potezanje konopa.

Malobrojna ekipa UDiT SBK/KSB osvojila je 19 medalja od kojih je, član naše Udruge g. Mujo Kovačević, kao najbolji natjecatelj igara, osvojio osam.

g. Mujo

g. Mujo

Kao Federalno udruženje zajedno sa UHBB Unsko-Sanskog kantona osvojili smo 24 medalje što je zaista vrijedan uspjeh. Sportski susreti transplantiranih i dijaliziranih u Rovinju su bili prekrasna prilika za druženje, edukaciju, razmjenu iskustava, natjecanje ali i stjecanje novih prijateljstava.