U Vitezu završeni 7. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „ VITEZ 2016“

07.04.2016. SVJETSKI DAN ZDRAVLJA
13. travnja 2016.
Mangalija – Rumunjska: Ljetna škola
10. listopada 2016.
Prikaži sve

U Vitezu završeni 7. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „ VITEZ 2016“

U organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH ( U DiTB F BiH) od 02.-do 05.06.2016. u Vitezu su održani 7. Međunarodni susreti dijaliziranih i tranasplantiranih.

Učesnici na ovim susretima bile su Udruge i Udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Rumunjske i Makedonije, ukupno 21 udruženje i udruga.

Prvi dio susreta protekao je  radno. U petak 03.06. u kongresnoj dvorani Etno sela „Čardaci“ u Vitezu održana je tribina „Transplantacija u BiH i regionu-jučer, danas, sutra“ a gosti predavači pored predstavnika udruženja bili su i prof.Enisa Mešić iz UKC Tuzla, te dr.Jamal Ahel i dr.Mirela Bušić iz Ministarstva zdravlja RH koja je glavni koordinator za transplantaciju u RH, a Hrvatska je vodeća zemlja u Europi pa možda i u Svijetu po broju urađenih transplantacija na milijun stanovnika. Tribini su prisustvovali, pored velikog broja pacijenata (oko 100) i predstavnici Ministarstva zdravstva F BiH, Federalnog fonda solidarnosti, kao i ljekari iz KB Zenica, JU bolnica Travnik, Dom zdravlja Vitez itd.

Na tribini se govorilo o stanju, problemima i napretku na polju transplantacijske medicine u državama regiona.

Drugi dio susreta je bio rekreativno zabavnog karaktera. Organizirali smo sportska natjecanja prikladna za ovu populaciju bolesnika (pikado, stolni tenis, boćanje, remi šah itd.) a u subotu ujutro smo imali organizirani izlet u Sarajevo gdje smo posjetili znamenitosti stare jezgre grada.

U sklopu ovih susreta, u nedjelju je održan sastanak MREŽE TRANSPLANTIRANIH JUGOISTOČNE EUROPE, koja je i oformljena prije godinu dana u Vitezu na inicijativu Slovenije, Hrvatske BiH i Srbije. Mreža je za proteklu godinu bogatija za nove članove. U 4. mjesecu na Zlatiboru (R Srbija)MREŽI su se priključili Rumunjska i Crna Gora a u Vitezu ove godine se priključila i Republika Makedonija.

Rad MREŽE je vrlo značajan za povećanje broja transplantacija u svakoj od članica MREŽE.

Nakon sastanka u Zaselju kod planinarskog doma darivatelje organa i članove zasađeno je i DRVO ŽIVOTA u spomen na sve njihovih obitelji.

U nedjelju popodne nakon dodjele medalja za najbolje natjecatelje te dodjele statua i priznanja, gosti su otišli svojim kućama uz zahvalu na gostoprimstvu i čvrstom obećanju da će se vratiti i dogodine u još većem broju.

Ovi susreti i ovakve prigode odličan su način za razmjenu iskustava sa svima  a posebno sa zemljama koje imaju uspjeh u transplantacijskoj medicini. Sa druge strane, susreti su pobudili veliku pažnju medija, što nam je bio jedan od ciljeva  jer su mediji ključni kada su u pitanju pozitivne priče o transplantaciji, a to je najbolji način za PODIZANJE SVIJESTI KOD LJUDI OVAŽNOSTI DARIVANJA ORGANA POSLIJE SMRTI U SVRHU LIJEčENJA LJUDI, jer je ovo još uvijek tabu tema u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik UO U DiTB F BiH
Tomislav Žuljević