Sastanak u Federalnom ministarstvu zdravstva

Zastupnički dom P BiH je odbio prijedlog Zakona da se u vozačku dozvolu može upisati, želite li biti donor ili ne
13. veljače 2021.
Intervju člana UO UDiTB F BiH g.Muhameda Kadrića
17. veljače 2021.
Prikaži sve

Sastanak u Federalnom ministarstvu zdravstva

Održan je, za danas dogovoreni, sastanak u FMZ.
Na sastanku su bili predstavnici Centra za transplantcaijsku medicinu pri FMZ, predstavnici ZZOiRO, sva tri klinička centra (Sarajevo, Tuzla, Mostar) i predstavnici Donorske mreže u BiH i naše Udruge.
Na pozivu za sastanak (na slici) se vide naše predložene teme i što smo tražili od institucija i ustanova koje su odgovorne za transplantacijski proces u F BiH.
Na žalost, jako smo RAZOČARANI ovim sastankom jer nije ponuđeno ništa konkretno u prevazilaženju situacije u kojoj evo već godinu dana nismo imali niti jednu transplantaciju u 🇧🇦
Klinički centri su otvoreno rekli da postoji velika opasnost kod živih srodnih transplantacija, koje bi, ako dođe do zaraze virusom mogle biti kobne. Alternativa su kadaverične, a već znamo kakva je situacija u BiH kada su u pitanju ove transplantacije.
Sve u svemu, nismo zadovljni, jer nije bilo konkretnih prijedloga za rješavanje trenutne situacije koja je blago rečeno KATASTROFALNA.
Spomenuli smo i liste čekanja koje su nepotpune i neažurne te molimo one pacijente koji su na list da preko voditelja dijaliznih centara provjere da li je njihov status na LČ aktivan, jer i ako imate živog donora i idete na transplantaciju u Ukc Tuzla, KCUS ili u inozemstvo MORATE biti aktivni na listi čekanja.
Na kraju je dogovoreno, da će predstavnici Cemntra za transplantaciju uskoro upriličiti sastanak sa transpalnt koordinatorima i voditeljima dijaliznih centara.
Sastanaka je bilo bezbroj do sada, tako da od slijedećih, ne očekujemo ništa novo.
Da li će se pacijenti probuditi i reagirati na ovu situaciju ili će se predati,nastaviti umirati, ili prikupljati novce za transplantaciju u inozemstvu, ostaje da se vidi.

Uglavnom svi oni koji čekaju na transplantaciju bilo kojeg organa još će morati pričekati..KOLIKO?…e to se NE ZNA!