Sastanak sa novim ministrom u Federalnim ministarstvu zdravstva.

Nakon ostavke predsjednika UDiTB F BiH, Tomislava Žuljevića, ostavke su podijele i obadvije dopredsjednice, Amela Šiljević i Eldina Softić.
22. svibnja 2023.
Eksplantacija organa-Ponovo KB Zenica!
25. srpnja 2023.
Prikaži sve

Sastanak sa novim ministrom u Federalnim ministarstvu zdravstva.

I ako u ostavci, danas smo, dopredsjednica UDiTB BiH Eldina Bosankic Softic i moja malenkost Tomislav Žuljević , bili u prilici da na jedosatnom sastanku u Federalnom ministarstvu zdravstva, novom ministru dr.Nediljku Rimcu predočimo i upoznamo ga sa našim desetogodišnjim radom i sa stnjem na terenu kada je u pitanju dijaliza i transplantacija u F BiH.

Eldina i ja smo osjetili potrebu i moralnu odgovornost spram teško bolesnih ljudi, da naša saznanja, činjenice, planove i nadanja iznesemo na ovom važnom sastanku.

O dr.Rimcu smo čuli sve najbolje. Razgovor je bio zaista konstruktivan i prepun razumijevnja za ono na šta smo upozoravali. Ministar nas je upoznao sa trenutnim stanjem u kliničkim centrima kada je u pitanju sama organizacija. Naravno, obećao je i pomoći. Međutim, ništa se neće i nemože dogoditi preko noći.

Iskoristili smo i priliku da se zahvalimo ministru za inicijativu za promijenu PRAVILNIKA o uvjetima na dijalizi koji je star više od 10 godina. Zahvalili smo se i direktorici Centra za transplantacijsku medicinu jer je samo u prvoj polovini ove godine urađeno 10 transplantacija bubrega + 4 transplantacije rožnice, što je najviše u zadnjih 5-6 godina.

Svakako da su za ove transplantacije zaslužni i liječnicu u KB Zenica i u kliničkim centrima Sarajevo i Tuzla.

Uglavnom, sastanak je bio do kraja otvoren a javila se i ideja da se pokrene tematska sjednica Federalnog parlamenta na temu donacije i transplantacije organa.