Počela kampanja Za Život Pričaj Podrži Podijeli

Kampanja: Za Život Pričaj Podrži Podijeli
7. svibnja 2019.
Info sesija u Sarajevu u sklopu kampanje Za Život Pričaj Podrži Podijeli
15. svibnja 2019.
Prikaži sve

Počela kampanja Za Život Pričaj Podrži Podijeli

Počela kampanja promocije doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom]

U organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorske mreže u BiH danas je prezentiran zvanični početak kampanje „Za život – pričaj, podrži, podijeli“, čiji je cilj podizanje javne svijesti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom.

U tom kontekstu, objavljen je javni poziv svim punoljetnim osobama s prebivalištem u BiH za izradu i dostavu kratkog filma na temu promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom.

“Poziv je upućen svim punoljetnim osobama u BiH da snime i pošalju kratki film u trajanju od maksimalno minut na temu promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom.Video može biti snimljen običnim mobitelom, amaterskom ili profesionalnom kamerom i bilo koja punoljetna osoba može snimiti video i vrlo jednostavno, elektronskim putem učestvovati u ovom javnom pozivu”, kazala je dr. Olivera Tadić, stručna savjetnica u centru za transplatacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva.

“Video možete snimiti u selfie, portrait ili landscape modelu. Vaš kratki film može biti klasični ili animinirani video, kombinacija fotografija sa zvukom ili muzikom, sa glasovnim ili pisanim porukama, kombinacija svega navedenog ili nešto potpuno drugačije. Nadamo se da će se što veći broj građana uključiti, pogotovo mladih, kreativnih ljudi i učestvovati u ovoj akciji i tako doprinijeti pormociji doniranja organa, te time nekome pomoći I spasiti mu život”, potcrtala je dr. Tadić.

Tri najbolja kratka filma po izboru stručnog žirija, te tri filma koja dobiju najveći broj glasova putem oznake-like na facebook stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH osvojit će novčane nagrade u iznosima od po 1.000, 500 i 200 KM. Rok za dostavljanje kratkog filma je 7. juni. Filmovi koji prođu predselekciju bit će postavljeni na FB stranicu Udruženja 15. juna, a za njih će se moći glasati do 20. juna u 12 sati

Način dostave kratkog filma, Prijavni obrazac i Smjernice za izradu filma i osnovne
informacije o doniranju organa u svrhu liječenja dostupni su na internet stranici
Federalnog ministarstva zdravstva: www.fmoh.gov.ba.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH kazao je kako je siguran da će Kampanja dati rezultate:

“Mi pacijenti smo presretni zbog ove kampanje. Siguran sam da ćemo se pomaći sa 20 transplatacija godišnje koliko se u prosjeku obavi. Transplatacijska medicina je jedina grana medicine koja ovisi o građanima. Najbolja spona su mediji koji mogu svojim pozitivnim pričama pomoći nama da razbijemo predrasude koje još uvijek postoje u BiH”, kazao je Žuljević dodajući kako se nada da će Kampanja probuditi kreativnost, naročito kod mladih ljudi:

“Obići ćemo fakultete u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru i nadamo se da ćemo podići svijest. Ne stavljajmo se isključivo u poziciju darivatelja, jer svima nama može zatrebati donirani organ”, kazao je Žuljević.

Predsjednica Donorske mreže u BiH prof. dr. Halima Resić kazala je kako je bilj Kampanje zajedničkim snagama pomoći da se razbiju predrasude i da što veći broj građana shvati šta znači doniranje organa:

“Vjerujem da će Kamoanja imati dugoročne rezultate i zbog toga pozivam sve naše kreativne sugrađane da naprave kratki film i da s tim razbijemo predrasude koje još uvijek postoje. Moramo educirati i informirati građane, pomoći im da shvate šta je to doniranje ograna nakon moždane smrti”, kazala je prof.dr. Resić.

Kampanja je zvanično otvorena “live” javljanjem na FB stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH tokom kojeg su Eldina Softić kojoj je transplantirana jetra i Adnan Fazlagić koji već četiri godine živi sa srcem svog donora sve pozvali da se priključe Kampanji, snime i pošalju kratki film u trajanju do jedne minute na temu zašto biti donor organa i kako svako od nas može spasiti živote.