Panel u Mostaru: Darivanje organa -Novi život na dar

Kampanja ZA ŽIVOT PRIČAJ PODRŽI PODIJELI
29. svibnja 2019.
Glumci Gradskog kazališta Vitez: Za život pričaj podrži podjeli
1. lipnja 2019.
Prikaži sve

Panel u Mostaru: Darivanje organa -Novi život na dar

[MOSTAR: Nakon panela o darivanju organa i transplantaciji 120 studentica i studenata potpisalo donorske kartice, pridružio im se i rektor prof Zoran Tomić!]

Na inicijativu dekanice Medicinskog fakulteta u Mostaru dr. Monike Tomić i Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru na čelu sa Marijanom Tustonjom u amfiteatru Građevinskog fakulteta u Mostaru pred više od 200 studenta održan je panel na temu darivanja organa i transplantacije kao najboljeg načina liječenja. Suorganizatori panelu su bili Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH (UDiTB FBIH) i Donorska mreža u BIH, a tokom tribine je predstavljena i Kampanja “Za život – Pričaj, podrži, podijeli”.

“U svom dijelu izlaganja govorio sam o transplantaciji, donorskoj kartici i svojoj životnoj priči jer sam 14 mjeseci bio na dijalizi i zahvaljujući sestriću koji mi je darovao bubreg već više od 12 godina živim novi život. Govorio sam i prezentirao kampanju “Za život – Pričaj, podrži, podijeli” Udruga provodi zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Donorskom mrežom u BiH. Pozvao sam studentice i studente da se uključe i snime kratki film do 60 sekundi na ovu temu uz napomenu da će najbolji filmovi biti novčano nagrađeni”, kaže Tomislav Žuljević, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

“Nakon završetka predavanja i odgledanih filmova desilo se nešto što ni u snu nismo mogli sanjati.
Studenti su stali u tri reda da potpišu donorsku karticu. To je potrajalo više od 30 minuta.
Na kraju smo zbrojili više od 120 potpisanih donorskih kartica što samo pokazuje da mladi ljudi imaju empatiju prema slabom i bolesnom čovjeku i da su svjesni zapravo da je 20 puta veća šansa da ćemo biti u potrebi za vitalnim organom koji nam život znači nego da ćemo i sami biti darivatelji”, dodao je Žuljević napominjući da je donorsku karticu potpisao i rektor Sveučilišta u Mostaru prof Zoran Tomić.

Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorska mreža u BiH pokrenuli su kampanju „Za život – pričaj, podrži, podijeli“ čiji je cilj podizanje javne svijesti o značaju doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom.

U tom kontekstu objavljen je javni poziv svim punoljetnim osobama s prebivalištem u BiH za izradu i dostavu kratkog filma na temu promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom čije detalje možete naći na linku: https://bit.ly/2PTVMJP

Pričajte, podržite, podijelite!

#ZaZivot #PricajPodrziPodij

eli