Obraćanje nefrolozima F BiH na Skupštini UNDT BiH , Vlašić 5/2022

Megafon.ba | Žuljević: Bojimo se da neko šuruje s turskim klinikama, jer zašto nema transplantacija i ako postoje i novci i donori?
25. svibnja 2022.
Hvale vrijedna inicijativa zastupnice Majre Dautbegović
2. lipnja 2022.
Prikaži sve

Obraćanje nefrolozima F BiH na Skupštini UNDT BiH , Vlašić 5/2022

U svojstvu predsjednika UDiTB F BiH a na poziv predsjednika Udruženja za nefrologiju dijalizu i transplantaciju 🇧🇦 @undt.ba · Organizacija prof.dr.Damira Rebića večeras sam se obratio nefrolozima, prvenstveno iz F BiH a vezano za trenutno stanje i kada je u pitanju dijaliza a posebno kada je u pitanju zastoju u transplantacijskom procesu.

Dotakao sam se većine naših problema koristeći se egzaktnim podacima i činjenicama, pojašnjavajući kako zaista ne razumijemo zbog čega imamo samo jednu TX u evo skoro pola godine.

Nakon mog izlaganja uslijedila je diskusija koja je na trenutke bila dosta žustra ali sve u granicama korektnosti.

Na kraju smo zaključili da pacijenti i liječnici moraju biti na istoj strani i zajedno raditi na poboljšanju kvalitete liječenja bubrežnih i drugih pacijenta sa terminalnim zatajenjem untarnjih organa.

Iz KCUS su ponovo potvrdili da su u svakom trenutku spremni uraditi živu srodnu ili ne srodnu transplantaciju, a UKC Tuzla je trenutno u određenim kadrovskim problemima te se uskoro očekuje da se ovaj problem riješi i da se ovaj klinički centar ponovo vrati na stare dane ponosa i slave.

Još jednom veliko hvala prof.dr. Damiru Rebiću na pozivu i mogućnosti da se obratim ovom značajnom skupu.