Sastanak na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu
12. studenoga 2019.
Sastanak u Federalnom ministarstvu zdravstva
28. studenoga 2019.
Prikaži sve

Aktivnosti UDiT TK

Prijem za predstavnike Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika TK

Problemi i poteškoće s kojima se svakodnevno susreću dijalizirani i transplantirani bolesnici sa područja našeg kantona bile su teme  razgovora premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva Dajane Čolić sa predstavnicima Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona.

Premijer i ministrica su ovom prilikom saslušali predstavnike Udruženja, te istaknuli da su, obzirom da oboje dolaze iz zdravstvenog sektora, sa većinom tih poteškoća s kojima se pacijenti susreću, već u znatnoj mjeri upoznati i da su pokrenute određene aktivnosti da se barem neki od tih problema riješe.

„Prije nekoliko dana smo svjedočili donaciji četiri aparata za dijalizu, koje je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli doniralo nekoliko privrednih subjekata. Na tome ponovno želim zahvaliti našim društveno odgovornim kompanijama, jer ovi aparati će sigurno doprinijeti povećanju kvalitete zdravstvene usluge i olakšavanju primanja terapije za naše pacijente. Kada je u pitanju ova oblast, Vlada će u narednom periodu nastojati da se svi aparati za dijalizu zamijene, ali ne samo aparati za dijalizu nego i druga medicinska oprema i uređaji na kojima ljekari rade i na drugim klinikama i odjeljenjima“, kazao je premijer Tulumović.

Također, danas je s ponosom akcentirano da naš Univerzitetski klinički centar u Tuzli jedini u BiH trenutno radi transplantacije bubrega, jetre i rožnjače, ali i istaknuto da je i pored trenutno liderske pozicije neophodno dodatno unaprijediti transplant program. Prije svega to se odnosi na kvalitetniju upućenost javnosti i dodatnu motivaciju za doniranje organa, rečeno je na sastanku.

Premijer Tulumović je rekao da su aktivnosti ovog udruženja i njihova društvena angažiranost prepoznati, kako od Vlade Tuzlanskog kantona, tako i od drugih institucija. S tim u vezi Vlada Tuzlanskog kantona će u narednom periodu pokušati da finansijski pomogne rad Udruženja, a s ciljem ostvarivanja još kvalitetnijih rezultata, prvenstveno u pogledu pomoći i podrške dijaliziranim i transplantiranim bolesnicima, ali i na polju promocije transplant programa i doniranja organa.

U ime Udruženja  sastanku su prisustvovali Eldina Softić, Rasim Halilčević i Hajrudin Garagić.