6. međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih – Vitez 2015

Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih – Zlatibor 2015.
31. ožujka 2015.
Posjeta Federalnom ministarstvu zdravstva
25. srpnja 2015.
Prikaži sve

6. međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih – Vitez 2015

6. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih „VITEZ 2015“ , u organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB završeni su jučer odlaskom posljednjih sudionika ovih, kako kažu gosti,izvrsno organiziranih susreta. Susreti su započeli još u četvrtak 28.05. dolaskom prvih gostiju iz Slovenije, Srbije. Rumunjske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Okupilo se više od 60 sudionika iz 5 zemalja. Već u petak započeo je radni dio.

 

Susrete je svečano otvorio načelnik općine Advan Akeljić koji je pozdravio sve goste i zaželio im ugodan boravaka u Vitezu. Etno selu Čardaci u Vitezu, organizirana je Tribina za sve sudionike i građanstvo na temu BOLEST UNUTARNJIH ORGANA – TRANSPLANTACIJA KAO SPAS.

Na ovoj tribini koja je bila otvorenog tipa  sudjelovali su  stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Puno toga novog smo mogli vidjeti i saznati posebno od predavača iz Republike Hrvatske koja je među prvima u svijetu po broju transplantacija. U subotu i nedjelju smo imali sportsko rekreacijske sadržaje, te natjecanja u boćanju, pikadu, šahu, streljaštvu, potezanju užeta itd. Najboljim natjecateljima su dodijeljene medalje a za najbolje ekipe dodjeljeni su pehari. Sportski sadržaji su se odvijali kod planinarskog doma Zaselje u Zaselju kod Viteza.

 

 

U nedjelju je potpisan i Memorandum o suradnji-partnerstvu udruženja koje će nositi ime „MREŽA TRANSPLANTIRANIH JUGOISTOČNE EUROPE“. Ovaj sporazum su potpisali osnivači ove MREŽE , predstavnici Slovenije, BiH , Hrvatske i Srbije. Mreža je otvorenog tipa te u buduće očekujemo priključenje i ostalih zemalja.

Cilj osnivanje ove MREŽE je razmjena informacija i iskustava, održavanje edukativnih predavanja, radionica a sve kako bi poboljšali položaj bolesnika na hemodijalizi i utjecali na povećanje broja transplantacija. Poznato je da BiH dosta zaostaje za susjedima kada je u pitanju transplantacijska medicina.

U nedjelju popodne su zatvoreni 6. Međunarodni susreti nakon čega je uslijedio odlazak gostiju. Slijedeći susreti dijaliziranih i transplantiranih će se održati u Republici Hrvatskoj.

Sinjska alka na bosanki način

Sinjska alka na bosanki način