10.godina od ulaska Hrvatske u Eurotransplant

8.Međunarodni susreti DiT “Vitez 2017”
22. svibnja 2017.
Vitez: Pripremni sastanak za mirne proteste
28. svibnja 2017.
Prikaži sve

10.godina od ulaska Hrvatske u Eurotransplant

Na poziv Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, jučer sam bio u Zagrebu na obilježavanju nacionalnog dana darivanja organa i tkiva i 10 godina od ulaska RH u Eurotransplant.
Na svečanoj akademiji su govorili pored Ministra Zdravstva prof.dr. Milana Kujundžića i Nacionalna transplantacijska koordinatorica dr.Mirela Bušić, predsjednik Eurotransplanta g.Bruno Meiser, prof.dr.Branislav Kocman iz KB Merkur koji je transplantirao više od 1000 jetri, te koordinatorica za transplantaciju pri KBC Sestre Milosrdnice Željka Gavranović.
Iskoristio sam priliku da na kratko porazgovaram sa ministrom zdravstav RH prof.dr.Milanom Kujundžićem te da ga upoznam sa problemima u F BiH a vezano za mali broj transplantacija.
Također sam ga zamolio da na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BIH koja ja planirana u prvoj polovici 6. mjeseca, potencira pitanje suradnje na polju transplantacijske medicine između RH i BiH.
Dotaki smo se i ugovora o reciprocitetu, što RH zagovara već duže vrijeme jer taj ugovor još nikada nije obnovljen, a radi se o pomoći kod transplantacije i spašavanju jako ugroženih osoba kojima je transplantacija neophodan u najkrećem mogućem roku (u pitanju je jetra).
Spreman je na svaki vid suradnje i pomoći samo je pitanje s kim će uopće razgovarati i kako realizirati ugovor kad nemamo kadaveričnih transplantacija.
Ipak nadamo se da će se nešto pomjeriti na bolje i da će ministar RH naći sugovornika a da će jedna od tema na zajedničkom sastanku vlada dvije države biti i suradnja na polju transplantacije.