Zatjev za povećanje cijene obroka za pacijente ne hemodijalizi u F BiH ‼️

Dobra vijest- Dijalizni pacijenti iz Gradačca napokon mogu odahnuti: I od 1. januara moći će na dijalizu u Odžak
18. prosinca 2021.
Naši transplantirani na kontroli u UKC Tuzla
5. siječnja 2022.
Prikaži sve

Zatjev za povećanje cijene obroka za pacijente ne hemodijalizi u F BiH ‼️

Na temleju odluke UO UDiTB F BiH, poslali smo dopise odgovornim institucijama za povećanje toplog obroka na dijalizama u F BiH.Obrok za pacijenta na hemodijalizi je 4 km (četiri km) i nije se povećavao u zadnjih 20-ak godina. Gotovo iz svih dijaliznih centara u F BiH imamo pritužbe na obroke koji su minimalni ali što je još gore jako ne kavlitetni.

Također smo upozorili odgovorne na enorman rast cijena svih roba a posebno prehrabneih proizvoda, posbeno u zadnje dvije godine, što sigurno utječe i na probleme sa obrocima koji se serviraju teškim bubrežnim bolesnicima na dijalizi. Primjera radi, potrošačka korpa za 2010. izbosila je 1230 km a za 2021. 2200 km što je za 80% više nego 2010. a obroci na dijalizi i dalje 4 km.

Prehrana pacijenta na diajlizi je jako važna za njihovo liječenje i kvalitetu života. Očekujemo da će nadležne institucije uvažiti našu molbu te da će cijenu obroka podići na realnu cijenu, a to je 6-7 km po obroku. Primjera radi parlamentarci imaju cijenu toplog obroka od 8 -15 km. Zašto pacijenti na dijalizi ne bi imali istu cijeni obroka. Zar su bolesne osobe manje vrijedne od zdravih.