Vlada F BiH krši svoj Zakon koji je donijela

“Izvozimo pacijente u inozemstvo na transplantaciju!
27. veljače 2023.
Predstavnici Donorske mreže u BiH i našeg udruženja na sastanku u fondaciji Mozaik
4. ožujka 2023.
Prikaži sve

Vlada F BiH krši svoj Zakon koji je donijela

“U BiH je sve moguće. Pa tako i da vlada kroz parlament “progura” budžet u kome je za Fond solidarnosti, odnosno liječenje najtežih bolesnika, odvojeno 5 puta manje novca nego što to zakon predviđa”………..

…..”Međutim, tu svoju zakonsku obavezu Vlada Federacije BiH nikada nije ispoštovala, čime je na direktan način uticala na kapacitet Fonda i njegovu mogućnost da građanima Federacije BiH, pacijentima, pruži odgovarajuću uslugu. (liječenje)

U 2023. godini je, tako, za potrebe finansiranja Fonda solidarnosti FBiH, umjesto 173 miliona KM, koliko joj iznosi zakonska obaveza, Vlada izdvojila tek 33,5 miliona KM”.

Zahtjeve su podržali Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBIH, Udruženje distrofičara Bužim, Udruženje za razvoj društva KAP, Udruženje oboljelih od plućne hipertenzije – DAH, Udruženje oboljelih i liječenih od tumora „DONNA“ Bugojno, Savez oboljelih od rijetkih bolesti, Udruženje distrofičara Cazin, Udruženje oboljelih od multiple skleroze – FENIKS Goražde, Udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma „Sutra je novi dan“ Velika Kladuša, Udruga za unapređenje kvaliteta života „Futura“ Mostar, Udruženje mladih i djece oboljelih od šećerne bolesti u ZDK i Udruženje oboljelih od rijetkih bolesti Gračanica