Javna tribina u Tešnju
28. veljače 2018.
Svjetski dan bubrega -Svećana akademija u Tuzli
12. ožujka 2018.
Prikaži sve

Svjetski dan bubrega-objave medija

http://www.federalna.ba/…/centralna-manifestacija-ce-biti-o…

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH će ove godine obilježiti Svjetski dan bubrega (SDB) pod sloganom “Bubrezi i zdravlje žena”, a centralna manifestacija bit će u Tuzli.

Inače se Svjetski dan bubrega obilježava svake godine drugog četvrtka u martu, ali ove godine se obilježavanje poklopilo s Međunarodnim danom žena – 8.mart, stoga je  svjetski pokret SDB tom datumu prilagodio i temu “Bubrezi i zdravlje žena”.

U cilju prevencije bubrežne bolesti koja je tihi ubojica, u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima, bit će organizirana predavanja edukacije, okrugli stolovi, tribine, štandovi, kako bi upozorili na opasnosti od ove bolesti i podigli svijest građana o ranoj prevenciji bolesti.

Svaka 10-a osoba u svijetu ima neku vrstu bolesti bubrega a da toga nije niti svjesna, ali žene pogađa nešto više od muškaraca. Oko 600,000 žena umre od CKD-a svake godine. Rani CKD često nema nikakvih naznaka ili simptoma – neka osoba može izgubiti do 90 posto svoga bubrega prije nego što osjeti ijedan znak.

Žene su češće pogođene određenim vrstama bubrežnih bolesti kao što su bubrežna bolest uzrokovana autoimunom bolešću i bubrežna infekcija.

Na svojoj 13. godišnjici kampanja će promicati pristupačan i pravedan pristup zdravstvenom obrazovanju, skrbi i prevenciji za sve žene i djevojke na globalnoj razini, najavljeno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH.

federalna.ba/Fena