Svjetski dan bubrega obilježen u Tuzli

Svjetski dan bubrega 2023
9. ožujka 2023.
U povodu WKD – na Hayat Tv
11. ožujka 2023.
Prikaži sve

Svjetski dan bubrega obilježen u Tuzli

“Zajedno sa učenicima Medicinske škole Tuzla danas smo obilježavali Svjetski dan bubrega. Uvodno izlaganje o značaju transplantacija sa moždano mrtvih osoba, imale su učenice trećeg razreda Medicinske škole. Nakon toga, prigodno predavanje održao je emeritus, uvaženi prof. Dr Senaid Trnačević, ujedno i član UO Donorske mreže. Prof. Trnačević statistički je upoznao prisutne o broju urađenih transplantacija u našoj zemlji, napominjući da ih je u 2022.godini bilo svega šest. Naročito je poražavajući podatak da u 2022.godini nismo imali niti jednu transplantaciju sa moždano mrtve osobe.

O svojim iskustvima i životu sa transplantiranim bubregom govorio je predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata TK Rasim Halilčević, potom Nihada Hamzić i moja malenkost sa tranplantiranom jetrom.

Današnjem predavanju u Medicinskoj školi u Tuzli, prisustvovala je i Begajeta Čaušević federalna zastupnica, inače ljekar po struci. Napomenula je da je upoznata sa svim problemima zbog kojih u BiH nema transplantacija, te obećala da će zajedno sa strukom i predstavnicima Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata raditi na procesu unapređenja i poboljšanja zakonske regulative koja se odnosi na proces transplantacija.

Učenicima i profesorima ovom prilikom podijeljeni su promotivni materijali i donorske kartice.

Još jednom se zahvaljujemo direktoru, profesorima i učenicima Medicinske škole Tuzla što su nam omogućili da danas razgovoramo o ovoj izuzetno važnoj temi i što kroz svoje nastavne i vannastavne aktivnosti promovišu značaj doniranja organa i transplantacija”.