SVIM MEDIJIMA: Reakcija na izjave u medijima, a vezano za dezinformacije otransplantaciji organa u BiH

SVE BLIŽE USPOSTAVA HEMODIJALIZNOG CENTRA U GORAŽDU!
23. listopada 2020.
Zaštitne maske za dijalizne pacijente u F BiH
29. listopada 2020.
Prikaži sve

SVIM MEDIJIMA: Reakcija na izjave u medijima, a vezano za dezinformacije otransplantaciji organa u BiH

Poštovani,

Obraćamo vam se u ime naših udruženja i članova udruženja: Udruženje za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, Donorske mreže u BiH i Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH, a vezano za istupe predstavnika NVO „Otvorena  mreža“, njihovih zastupnika,pa i pojedinih istaknutih javnih ličnosti i liječnika, koji u svojim izjavama tvrde kako je Otvorena mreža jedina rješavala probleme dijaliznih pacijenta koji su čekali na transplantaciju. Posebno je važnoda se osvrnemo na izjave da je spomenuta NVO uradila više transplantacija od države BiH, što nije istina.  Iako smo i sami posljednjih mjeseci apelirali i kritikovali obustavu transplantacija zbog pandemije, smatramo da ove izjave štete i mogu ugroziti procese na kojima mi, kao udruženja, zajedno sa medicinskim stručnjacima dosljedno radimo.Želimo zbog javnosti, zbog naših građana, da naglasimo,kako se  u Bosni i Hercegovini već 21 godinu rade transplantacije i da će se raditi i dalje. U BiH postoje 3 transplantacijska centra, UKC Tuzla, KCU Sarajevo i UKC Banja Luka.

Od 1999. godinese rade transplantacije u BiH, a ova tri transplantacijska centra su do sada uradila oko 320 transplantacija bubrega i jetre te još nekoliko stotina transplantacija rožnice.

Dakle, građani Bosne i Hercegovine treba da znaju  da UKC Tuzla uspješno radi i transplantaciju jetre i transplantaciju rožnice, a u vrijeme pandemije urađeno je i 6 transplantacija koštane srži.Po broju transplantacija u BiH, prednjači UKC Tuzla koji je od ukupnog broja uradio više od dvije trećine.Ova tri Udruženja, već duži niz godina, rade na raznim projektima, tribinama, edukaciji i promociji o važnosti donacije i transplantacije organa kako bi se podigla svijest građana na višu razinu, jer bez donacije organa nema transplantacije.

Također, protiv smo prikupljanja novaca za transplantaciju organa, osim, ako je to baš neophodno i ako taj trošak liječenja ne pokriva ZZOiRO F BiH ili Fond solidarnosti F BiH.

Mi želimo da se transplantacije rade tu, ovdje kod nas, u Bosni i Hercegovini,jer je to:

1.            Lakše, pristupačnije i jednostavnije za pacijente;

2.            Iz ZZOiRO F BiH osigurana su sredstva za svaku transplantaciju i nema prikupljanja novca;

3.            Transplantacija kod nas košta puno manje pa ćemo tako imati i određenu uštedu;

4.            I ne tako beznačajno, uz transplantacijsku medicinu, razvijali bi ostale grane medicine u BiH, a ne u Francuskoj, Turskoj, Italiji ili Hrvatskoj.

Nema sumnje da su NVO Otvorena mreža kao i neke druge NVO pomogle određenom broju pacijenta, svaki spašeni život je neprocjenjiv, ali to nije način na koji treba da bude organizirana transplantacijska medicina u BiH. Pozivamo zdravstvene vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi transplantacija u BiH u potpunosti zaživjela i omogućila novi život za sve bolesne.  

Važno nam je da ovo priopćenje objavite kako bi građani znali pravu istinu i kako ne bi stekli dojam da se transplantacije u BiH ne rade.

Hvala vam na objavi.

Predsjednica UNDIT u BiH                      Predsjednica DM u BiH               Predsjednik UDiTB FIH BIH

Prof.dr. Halima Resić                                        Prof.dr. Halima Resić                  Tomislav Žuljević