“Stanje i perspektive transpalntacije u BiH sa međunarodnim stručnjacima”

Visoka delegacija stručnjaka iz obalsti transplantacije u posjeti BiH
8. ožujka 2022.
Zdravlje bubrega za sve -Srednja medicinska škola u Tuzli
17. ožujka 2022.
Prikaži sve

“Stanje i perspektive transpalntacije u BiH sa međunarodnim stručnjacima”

U povodu #Svjetskidanbubrega danas je u #Sarajevo održan jako kvalitetan okrugli stol na temu “Stanje i perspektive transpalntacije u BiH sa međunarodnim stručnjacima”
Kako smo već pisali, u proteklih nekoliko dana u 🇧🇦 su boravili svjetski i Europski eksperti za donorstvo i transplantaciju organa. Svoju turneju su počeli sastankom u Federalnom ministarstvu zdravstva, a nastavili u #KCUS#KBZenica i #UkcTuzla da bi danas na okruglom stolu iznijeli svoja zapažanja i predložili konkretne korake za unapređenje transplantacijkog progarma u našoj zemlji.
Kao predsjednik #uditbfbih po ko zna koji put sam govorio kako imamo sve preduvjete za transplantaciju, i Zakon, i novac i stručnjake, a transplantacija nemamo. Pitamo se ,zašto je to tako i kome to odgovara?
Na okruglom stolu su govorili prof.dr Halima Resić, I talijan dr. Luciano Potena ESOT President, Dr Ali Abdul Kareem Al Obaidli – Predsjedavajući Nacionalnog komiteta za doniranje organa i transplantacije Ujedinjenih Arapskih
Emirata, Dr Chloë Ballesté – Direktor za međunarodni razvoj DTI, professor saradnik na Univerzitetu Barcelona, Dr Fritz Diekmann – Šef službe za nefrologiju i transplantacije bubrega u Kliničkoj bolnici Barcelona, Prof. dr Sanjin Rački – KBC Rijeka, prof.dr. Senaid Trnačević i po nama glavna osoba a to je Dr Marti Manyalich – Predsjednik Instituta za donorstvo i transplantacije Španije (DTI), predsjedavajući Odbora za Anesteziju i intenzivnu njegu, Španijakoji je govorio o našim problemima koje je uvidio te predložio neke smjernice i zaključke od kojih je najvažniji ovaj:
“Profesionalizacija transplant koordinatora – kroz puno ili pola radnog vremena posvećenog traženju organa i puna odgovornost menadžmenta – direktora bolnice su ključ za unaprijeđenje transplantacija. Ne možete dozvoliti da organi propadaju”, rekao je Dr Marti Manyalich
Na kraju moramo reći da su svoju punu podršku i pomoć u svakom smislu ponudili i Španjolci i Talijani i Hrvatska.
Neko je na današnjem sastanku rekao jednu surivu istinu:
“Čini nam se nekada da je našim prijateljima iz inozemstva, stalo više do pokretanja transpalntacijkog procesa u našoj zemlji, nego nama samima”.
Nadamo se boljitku i napretku u donaciji i transplantaciji organa u narednom periodu.