Sportski susreti dijaliziranih i transplantiranih „ROVINJ 2015“ – 13 medalja za BIH

Posjeta Federalnom ministarstvu zdravstva
25. srpnja 2015.
Prijedlog o “izmjenama i dopunama zakona o transplantaciji …”
20. rujna 2015.
Prikaži sve

Sportski susreti dijaliziranih i transplantiranih „ROVINJ 2015“ – 13 medalja za BIH

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, od 12.09-16.09.2015  je sudjelovalo na 10. Sportskim susretima Rovinj 2015. 
Na ovim susretima sudjelovali su transplantirani i dijalizirani bolesnici iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te naših 8 članova kao predstavnika BiH.

Sportovi su bili prilagođeni ovoj populaciji bolesnika pa smo se natjecali u mini golfu, boćanju, visećoj kuglani, stolnom tenisu, šahu,pikadu, streljaštvu itd.
U vrlo jakoj konkurenciji naša reprezentacija je osvojila 13 medalja od kojih 5 zlatnih te tako u ukupnom poretku zauzela drugo mjesto iza prejake ekipe iz Slovenije.

Međutim, ovi susreti nisu bili samo sportski. Naime, kod ovakvih okupljanja vrlo je važna razmjena iskustava te učenje od naših kolega iz Slovenije i Srbije, a posebno od kolega iz Hrvatske, jer je poznato da je Hrvatska u Svjetskom vrhu kada je u pitanju transplantacijska medicina.

U Rovinju je održan i sastanak novoosnovane Mreže Transplantiranih Jugoistočne Europe gdje su određene smjernice djelovanja ove neformalne Asocijacije koja je utemljena ove godine na 6. Međunarodnim susretima u Vitezu. Da napomenem da ovu mrežu za sada čine predstavnici iz četiri zemlje: Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija a očekujemo uključenje Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Crne Gore.

Na kraju možemo zaključiti da su susreti u Rovinju za sve sudionike bili višestruko korisni kako sa sportsko-rehabilitacijske tako i sa edukativne strane.
Slijedeći ovakvi susreti predviđeni su potkraj 3. mjeseca 2016. u Srbiji.

Predsjednik UDiTB F BiH,
Tomislav Žuljević