SASTANAK U Federalnom ministarstvu zdravstva

Nastavljena promocija knjige “Donor i multivisceralna eksplantacija organa” prof.dr. Zijaha Rifatbegovića
16. lipnja 2021.
Veliki uspjeh naše Udruge i Donorske mreze u BiH- Eldina i Narhela – “SUPER ŽENE”
20. lipnja 2021.
Prikaži sve

SASTANAK U Federalnom ministarstvu zdravstva


UDiTB F BiH ulaže nove napore za pokretanje transplantacija u F BiH

Na inicijativu i zahtjev naše Udruge #UDiTBFBIH , Federalno ministarstvo zdravstva i Centar za trasplantacijku medicinu, danas su organizirali sastanak na kojem su nazočili predstavnici UKC Tuzla na čelu sa v.d. direktora bolnice, predstavnici KCUS, predstavnica ZZOiRO F BiH, Donorske mreže u BiH, Centra za trasplantacijsku medicinu te predsjednik i dopredsjednica UDiTB F BiH.

Jedina točka dnevnog reda je bila TRANSPLANTACIJA (TX) ❗️

Nakon što je direktorica Centra za TX medicinu dr.Pavlović otovrila sastanak, uzeo sam riječ i nazočne upoznao sa onim što je naša Udruga do sada uradila kako bi došlo do većeg broja TX u F BiH te zatražio da pod HITNO krenu u NOVI POČETAK transplantacijskog procesa u F BiH.
Na temelju daljnje diskusije moglo se zaključiti da je UKC Tuzla jako blizu ponovnog pokretanja transplantacija što nas jako veseli. Obzirom da iz KCUS nisu bili prisutni oni koji odlučuju o TX tako nismo mogli dobiti ni odgovor da li će uskoro ovaj klinički centar početi sa presađivanjem organa.
Međutim, saznali smo da i oni imaju sve uvjete neophodne da se rade žive srodne i nesrodne TX.
Predstavnica ZZOiRO je rekla da će sve transplantacije, koliko ih god bude urađeno u F BiH, biti odmah plaćene kliničkim centrima i da financije po tom pitanju nikada nisu bile problem.
Mi smo naglasili da su pacijenti ogorčeni, razočarani i ljuti i da bi ta ljutnja, ako uskoro ne dođe do prvih TX, mogla preći u bunt.
Sve u svemu, djelimićno smo zadovoljni sastankom ali nikako prezadovoljni. Prezadovoljni ćemo biti onda kada u F BiH TRANSPLANTACIJA BUDE KONTINUITET A NE INCIDENT.