Sastanak članova UO UDiTB F BiH u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Uručena Zahvalnivca Predsjedniku Federacije BiH
20. prosinca 2018.
Iz dnevnog tiska o transplantaciji-Izvor Avaz
24. siječnja 2019.
Prikaži sve

Sastanak članova UO UDiTB F BiH u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Danas 15.01.19. je tročlana ekipa, kao predstavnici #UDiTBFBiH, na poziv Federalnog ministra zdravstva, sudjelovala na sastanku na kojemu su bili nazočni, pored Ministra g.Vjekoslava Mandica i njegovi suradnici odgovorni za pojedine segmente zdravstva a vezano konketno za dijalizirane i transplantirane pacijente.
Naravno da nas je najviše zanimalo šta ministarstvo planira uraditi kako bi se povećao broj transplantacija u F BiH, posebno kadaveričnih.
Zajedno smo dosli do određenih zaključaka koje bi u narednom periodu trebali realizirati.
Govorilo se i o problemima zastarjelih aparata u dijaliznim centrima u #FBiH, jer je trenutno gotovo 80% aparata potrebno zamijeniti. Tražili smo da se i FMZ kao i ZZO iRO aktivno uključe u rješavanje ovog jako velikog problema.
Iskoristili smo priliku da napomenemo kako pacijenti imaju problem i sa lijekovima,
Nakon nekoliko nasih dopisa i traženja dobili informaciju da je od ove godine napokon MIMPARA ušla na esencijalnu listu lijekova sto je jako dobra vijest.
Na kraju smo se složili da suradnja između naše Udruge i FMZ mora biti bolja i da se češće moramo sastajati kako bi zajedno pokušali riješiti ključne i trenutne probleme.
Složili smo se i o održavanju centralne manifestacije obilježavanja Svjetskog Dana Bubrega koja će se u 3. mjesecu održati u Mostaru.
Sve u svemu, sastanak je bio konstruktivan samo još da se dogovoreno i realizira,