Saopštenje za javnost i medije u BiH-navodno crno tržište organima u BiH

Javna tribina u Visokom
29. srpnja 2022.
Nevjerovatna priča braće Ramljak!
20. kolovoza 2022.
Prikaži sve

Saopštenje za javnost i medije u BiH-navodno crno tržište organima u BiH

U ime svih pacijenata i pacijentica čiji životi vise o koncu dok čekaju na listama za transplantacije, dok čekaju na dobru volju zastupnica i zastupnika svih parlamenata u ovoj zemlji, pozivamo vas na odgovorno, na činjenicama zasnovano i humano novinarstvo.
Već dva dana bez ikakve provjere i dublje analize prenosi se senzacionalistički tekst u kom se govori o nekom ”crnom tržištu organa u BiH” kojim se ozbiljno narušava povjerenje u transplantacije u BiH, u donorstvo koje je osnova za unaprijeđenje oblasti transplantacija i nada da će bilo koji prosječan pacijent imati priliku da preživi zahvaljujući transplantaciji. Direktno su ugroženi životi pacijenata na dijalizi i njihovih porodica koje se nadaju ozdravljenju i povratku normalnom životu nakon transplantacije.
Jedan od velikih problema su dezinformacije poput ove koje nikome nisu na korist, osim ako je korist od životnog značaja kao što šteta koja se nanosi na ovaj način jeste šteta po živote i zdravlje ljudi, i šteta po dobrobit porodica pacijenata.
Pozivamo vas i ovim putem na odgovorno izvještavanje i na uklonjanje sadržaja kojim se narušavaju životi i prava pacijenata, a na kraju, etička pravila novinarstva da se izvještava tačno, istinito i pravovremeno.
S poštovanjem
Donorska mreža BiH
Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH