Iznenadni susreti dijaliziranih i transplantiranih na Fruškoj Gori
27. srpnja 2021.
PROMOCIJA KNJIGE U BIJELJINI
12. kolovoza 2021.
Prikaži sve

Novi aparati na dijalizama u F BiH

Osnivači dijaliznih centara su dužni da zanove aparate na dijalizi i to svaki 5 godina ili nakon 15000 radnih sati. Ali to kod nas nije tako (čast rijetkim izuzecima).

Mi se snalazimo proseći i tražeči pomoć, kao što smo i navikli, na žalost, za sve što nam država treba osigurati mi tražimo APELOM ZA POMOĆ.#Dijaliza#Transplantacija#Kuvajt

Muhamed Kadrić:”UG ILHBB ZDK zahvaljuje Drzavi Kuvajt koja je donirala 16 novih (proizvedenih 2019.g.) aparta za dijalizne centre u Federaciji BiH. Od toka 5 sparata je dodijeljeno DC u ZDK:2 Zenica i po 1 Kakanj, Zepce i Tesanj. Poslije 2 odrzana sastanka sa Ministrom zdravstva ZDK ove godine, ocekivali smo da ce i Ministarstvo opredjeliti odredjena stedstva za nabavku aparata,dodjeljujuci znacajna sredstva KB Zenica i opstoj bolnici Tesanj, ali se to za sada nije desilo.Takodje,smo trazili pomoc od 20 ambasda u BiH u nabavci aparata. Pored ove donacije, u DC ZDK pod hitno treba zamjeniti jos 26 aparata koji su stariji od 10 godina i koji su odradili oko 60 000 radnih sati dijalize i to u DC Zenica 5, Visoko 8, Zepce 7 i Tesanj 6. Dijaliza na novim aparatima je kvalitetnija i zivot bolesnika je bolji. Obavljajuci dijalizu na novim aparatima bolesnici imaju vecu sansu da docekaju transplataciju koju sanjaju i kojoj se nadaju”.