NEDOVOLJAN BROJ ŽIVIH TRANSPLANTACIJA u F BiH!

Sramota jedne dnevne novine
26. kolovoza 2019.
Predstavnici Donorske mreže BiH i UDiTB F BIH posjetili Udruženje BH novinari
5. rujna 2019.
Prikaži sve

NEDOVOLJAN BROJ ŽIVIH TRANSPLANTACIJA u F BiH!

Trebamo se zapitati: Kakvi smo mi to ljudi?
Kako možemo gledati patnju našeg brata,sestre, muža, žene, sina, kčerke, majke,oca, djeteta, pa i daljnjeg rođaka, a ne ponudit mu se kao donor bubrega?
Stalno ističemo kako smo mi u BiH dobri i velikodušni, a ova 2019. bit će jedna od godina kada će se uraditi najmanje transplantacija općenito a posebno od živih donora.
Šta se dogodilo sa tom našom humanošću i dobrotom?
Kako možemo biti inferiorni prema teško bolesnim, bliskim i dargim osobama!?
Da napomenemo, SVAKA ZDRAVA OSOBA do 6 koljena i po tazbini može biti donor bubrega i tako spasiti dragu osobu koja je na dijalizi od sigurne smrti.
Transplantacije od živih donora USPJEŠNO radi UKC TUZLA!
Nadalje, za transplantaciju vam NIJE POTREBAN NOVAC. Troškove transpalntacije snosi zdravtveno osiguranje!!!
Moguće je uraditi i transplantaciju sa NEPODUDARNIM krvnim grupama. Takve transplantacije se rade u Zagrebu i zato vam također NE TREBA NOVAC jer sve plaća Federalni fond solidarnosti !!!
PA LJUDI PROBUDITE SE…darujte jedan svoj bubreg onom kome je potrebno (vašoj bližoj ili daljnjoj rodbini) jer je zdravoj osobi jedan bubre dovoljan za cijeli život, a sa druge strane bolesnoj osobi kojoj darujete bubreg totalno ćete promijeniti život i one neće više ovisiti o odlascima na dijalizu svaki drugi dan po 4-5 sata.
#BudiHuman #BudiDonor #sapsizivot #transplantacija #jertesetice #razgovarajmootome

Transplantacija bubrega/ UKC Tuzla

Nakon urađenih priprema i stvorenih svih tehničko-tehnoloških i kadrovskih predpostavki u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 15.septembra 1999. godine urađene su prve transplantacije bubrega. Projekat je realizovan u saradnji sa transplantolozima iz AKH Beča, iz Austrije, posebno prof.dr Ferdinandom Müllbaherom. Do danas se ovaj projekat kontinuirano provodi i obavljeno je (do juna 2016.godine) ukupno 169 transplantacije bubrega, od čega 141 živih srodničkih, 1 nesrodnička transplantacija bubrega i 27 kadaveričnih transplantacija bubrega. Važno je istaći i činjenicu da se u JZU UKC Tuzla redovno kontrolišu i liječe pacijenati sa transplantiranim bubrezima, među kojima i pacijenati kojima su transplantacije bubrega obavljene u drugim centrima. Uspjeh transplantacije može se procijeniti najmeritornijim statističkim postupkom, procjenom preživljavanja bolesnika i presađenog organa, Caplan-Meyer-ovom krivom, i prema toj analizi naši rezultati su unutar procentualnog raspona rezultata svih poznatih svjetskih centara.