Katastrofalno mali broj urađenih transplantacija u BiH

U F BiH od početak 2022. urađeno samo 6 transplantacija
7. rujna 2022.
Udruženja građana invalidnih lica i hroničnih bubrežnih bolesnika ZE-DO kantona obilježili Europski dan donacije i transplantacije organa.
8. listopada 2022.
Prikaži sve

Katastrofalno mali broj urađenih transplantacija u BiH

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) – Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika (DiTB) Federacije BiH objavilo je da je Europski dan darivanja i presađivanja organa prilika da se podsjeti koliko je važno darivanje i presađivanje organa, tkiva i stanica. 

Ističu da su posljednjih godina napravljeni veliki pomaci u području transplantacije organa, tkiva i stanica te primjene na ljudima, što ga čini jednom od velikih medicinskih priča o uspjehu modernog doba.

Podsjećaju da je transplantacija u mnogim slučajevima jedino održivo liječenje za vraćanje bitnih funkcija i poboljšanje kvalitete života, na primjer vraćanjem vida pacijentima ili pomaganjem za ponovnu steknu mobilnost. To također može značiti razliku između života i smrti pacijenta s krajnjim stadijem otkazivanja organa, britvom opeklinama ili rakom krvi.

U povodu Europskog dana darivanja i presađivanja organa, Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb poziva sve na razmatranje organa, tkiva i stanica te da o tome razgovaraju sa svojom užom obitelji i prijateljima, čineći njihove želje poznate.

Trenutno oko 300 pacijenata u Bosni i Hercegovini čeka na transplantaciju bubrega, jetre i srca, a ove godine smo imali samo osam transplantacija bubrega od živih srodnih darivatelja. Zadnja kadaverična transplantacija (transplantacija od preminule osobe) obavljena je prije više od godine dana.

– Europski dan darivanja organa i zahvale darivateljima, prilika je da upozorimo na katastrofalno mali broj presađivanja organa u našoj zemlji, na veliki broj smrtnih slučajeva onih koji čekaju na transplantaciju i naravno, a ovo je svakako prilika i da se zahvalimo našim darivateljima koji su se nesebično žrtvovali, kako bi spasili živote svojih najdražih i najbližih članova obitelji – saopćeno je iz udruženja.