[Dodjelom nagrada završena Kampanja: Zahvalnost svima što ste pričali, podržali, podijelili!

Završeni 10. Međunarodni susreti dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2019”
16. lipnja 2019.
Intervju u Oslobođenju
9. srpnja 2019.
Prikaži sve

[Dodjelom nagrada završena Kampanja: Zahvalnost svima što ste pričali, podržali, podijelili!

Dodjelom nagrada za najbolje kratke filmove na temu promocije doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom koja je održana u UKC Tuzla zvanično je završena kampanja „Za život – pričaj, podrži, podijeli“.

Stručna komisija koju su činili Šuhreta Duda Sokolović, Nedžad Begović i Srećko Stipović, pregledala je i ocijenila 16 filmova za koje je utvrđeno da ispunjavaju kriterije Javnog poziva u okviru Kampanje „Za život – pričaj, podrži, podijeli“ te su izabrali tri najbolja filma: prvo mjesto osvojio je film Nemanje Jovičića, drugo mjesto pripalo je filmu čiji je autor Aleksa Trkulja, a treće mjesto filmu Ivane Bešlić Penava.

Na osnovu glasova putem oznake-like na facebook stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH prvu nagradu osvojila je Une Selman Žilić. Drugo mjesto pripalo je filmu Ane Dragozet a treće mjesto Ivani Bešlić Penava. On-line glasanje na FB stranici Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH bilo je omogućeno svima od 15.06. u 15h kada su filmovi istovremeno objavljeni, do 20.06. u podne kada je napravljen presjek glasova koje je publika mogla dati označivši ih oznakom/likeom.

Kampanja “Za život – pričaj, podrži, podijeli” s ciljem podizanja javne svijesti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom počela je 8. maja, a organizirali su je Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorska mreža u BiH.

U toku kampanje, predstavnici Ministarstva, Udruženja i Donorske mreže u BiH posjetili su više fakulteta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici gdje su razgovarali sa studentima o značaju doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom. „Reach“ kampanje na faceboku je iznad 300.000, kratki filmovi su pregledani više od 90.000 puta, a više od 60.000 ljudi na ovoj društvenoj mreži je pričalo, podržalo i podijelilo informacije o važnosti doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom, što je i bio osnovni cilj kampanje.

Svi navedeni rezultati su ostvareni zahvaljući vama – građanima Bosne i Hercegovine koji su prepoznali značaj kampanje i na svoj način promovirali donorstvo organa u svrhu liječenja transplantacijom.

S tim u vezi, organizatori kampanje se iskreno zahvaljuju na trudu i izdvojenom vremenu autorima svih 36 kratkih filmova koji su dostavljeni na osnovu Javnog poziva. Filmovi zaprimljeni po osnovu javnog poziva su stigli iz svih dijelova BiH: Sarajeva, Zenice, Tuzle, Lukavca, Kalesije, Mostara, Viteza, Livna, Posušja, Istočnog Sarajeva, Banja Luke…

Iskazujemo ogromnu zahvalnost i poštovanje prema autorima 20 filmova koji nisu prošli predselekciju koja je obavljena na osnovu Metodologije o provođenju postupka predselekcije za izbor kratkog filma na temu promocije doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom. Ovi filmovi su bili vrlo kreativni, kvalitetno snimljeni i pripremljeni, i što je najvažnije vođeni ispravnim, humanim ciljem – promocijom doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom – ali nažalost nisu ispunili pojedine kriterije utvrđene Javnim pozivom, odnosno spomenutom Metodologijom. Iskreno se zahvaljujemo na vašem trudu i izdvojenom vremenu.

Zahvaljujemo se i svim medijima koji su prepoznali humani i javnozdravstveni značaj ove kampanje i vođeni javnim interesom podržali ovu kampanju sa više od 60 objava.

I naravno, zahvaljujemo se svima koji su odvojili svoje vrijeme i uložili trud da ispričaju priče na ovu veoma bitnu temu, i svima koji su svojim glasovima i dijeljenjem filmova dodatno doprinijeli uspjehu kampanje.

Hvala Vam što ste pričali, podržali i podijelili!

#ZaZivot #PricajPodrziPodijeli

 

 

 

Svečanom