Dijaliza u Goraždu od januara 2022.

Nova dijaliza u Travniku do kraja 2022.
1. prosinca 2021.
Klinički centar univerziteta u Sarajevu ispisao povijest
7. prosinca 2021.
Prikaži sve

Dijaliza u Goraždu od januara 2022.

Aida Obuća Premijerka BPK Goražde :

“Izuzetno sam sretna što uskoro možemo staviti tačku na projekt izgradnje Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde te našim hemodijaliznim pacijentima koji su svih ovih godina prelazili mukotrpan put do Sarajeva i nazad, poručiti da će se, ako sve bude kako treba, od januara 2022. godine moći liječiti u svom gradu, u jednom od najsavremenijih hemodijaliznih centara.

Ni naš put do završetka ovog projekta nije bio nimalo lagan. Od samog početka suočili smo se sa brojnim preprekama, počev od nedostatka pravog idejnog projekta, pa do opreme i specijalističkog kadra. No, kad se nešto istinski želi, a mi smo to u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde stavili u prioritet, onda se zajedničkim snagama može sve postići.

Za naše sugrađane, dijalizne pacijente, od kojih neki, nažalost, više nisu s nama, svaki dan je važan. Kasnilo se u izvođenju radova, jednim dijelom zbog nedostatka softificirane opreme i Vlada je na svojim sjednicama slala urgencije za njihovim ubrzanjem i okončanjem.

Ono što sigurno znam, da ni u jednom momentu nisu nedostajala finansijska sredstva, jer je Vlada BPK Goražde kao sufinansijer ovog projekta do 10.oktobra, kad se pravio posljednji izvještaj, izvođaču radova uplatila 715.700 KM, a po okončanju projekta, kad se uračunaju i dodatni radovi, ukupna suma izdvojenih sredstava će izaći na 823.860 KM.

Također, treba istaći da je Hemodijalizni centar u potpunosti opremljen iz donatorskih sredstava u iznosu od oko pola miliona KM i ja koristim ovu priliku da se zahvalim svim donatorima koji su kao i Vlada prepoznali važnost realizacije ovog značajnog projekta na području BPK Goražde.

Suočeni sa pandemijom COVID-a 19 koja je nama u Vladi i zdravstvenim ustanovama u protekle dvije godine postavila dodatne izazove, nismo zaboravili ni ostale pacijente koji se svakodnevno bore sa svojom bolešću. Putem ovog centra, kao i sveukupnim jačanjem zdravstvenih kapaciteta, nadam se da ćemo ublažiti njihove poteškoće i pružiti im što kvalitetniju medicinsku uslugu”.