Zdravlje bubrega za sve -Srednja medicinska škola u Tuzli
17. ožujka 2022.
Sastanak predstavnika UDiTB FBiH sa menadžmentom UKC Tuzla
27. travnja 2022.
Prikaži sve

100 dana bez transplantacija u BiH

VIJESTI Autor:N1 BiH31. mar. 202211:27

Podijeli:

Izvor: Shutterstock

“Obraćamo vam s velikom gorčinom, tugom, žalom, ljutnjom i razočarenjem, a povodom 100 dana bez transplantacije u našoj zemlji. I nakon što smo 2020. i 2021. bili godinu i pol dana bez i jedne transplantacije kada su nam pacijenti umirali pored živih donora, mislili smo da se to vrijeme nikada neće i ne smije ponoviti. Međutim, prevarili smo se”, kazali su iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

https://f03c5134dd43f37e49ff0a417ee3750b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ističu da u prvom kvartalu 2022., dake punih 100 dana, nije urađena niti jedna transplantacija.

“Ovo je direktan atak na živote teško bolesnih pacijenta koji su na dijalizi kao i onih koji čekaju na transplantaciju srca, jetre, pluća ili drugih organa. Ovo je tiha eutanazija i ugrožavanje ljudskih prava u pravom smislu te riječi. I ako imamo baš sve da se transplantacije u mojoj, vašoj i našoj državi rade sasvim normalno i po svim Europskim i svjetskim procedurama, mi i dalje tapkamo u mjestu gaseći i onu posljednju nadu bolesnicima da će nekada dobiti najvažniji poziv u životu a to je poziv na transplantaciju. Sada je sve razotkriveno, jer su se klinički centri, njihovi menadžeri i oni koji su zaduženi za transplantacijski program, pandemiju stavili u prvi plan i govorili kako je nemoguće raditi presađivanje organa dok traje pandemija”, rekao je predsjednik Udruženja Tomislav Žuljević.

Podsjećaju da su, u drugoj polovini prošle 2021. UKC Tuzla i KCUS uradili 10 transplantacija i ako smo, kako kažu, imali četiti puta više zaraženih Covidom 19 nego što je to slučaj ovih prvih proljetnih dana.

“Dva milijuna maraka se svake godine izdvaja za transplantacije u FBiH, dakle novac nije problem i zapravo se ne zna gdje taj novac završi, ako gotovo uopće nemamo transplantacija. Imamo i pravilnik o nagrađivanju za sve koji sudjeluju u transplantacijskom procesu, za transplant koordinatore, imamo i Zakon po uzoru na najbolje Europske zemlje, stručnjake koji znaju raditi komplicirane kirurške zahvate i transplantacije, a transplantacija nemamo. Zašto? Možda zato što je lakše pacijenta uputiti u inozemstvo gdje će TX platiti puno više nego u BiH? Treba znati da nisu svi pacijenti u mogućnosti da sebi priušte takav luksuz i da se liječe vani a s druge strane, na taj način direktno unišavamo transpalntacijsku i druge grane medicine u našoj zemlji. Šta je zapravo u pitanju? Tajni sporazumi? Talovi? Korupcija? Farmaceutski lobiji? Ili sve pomalo. Imamo 3000 pacijenta na dijalizi u BiH, od toga 2000 u FBiH i oko 700 bi moglo biti transplantirano, ali njih više od 90% je bez ikakvih šansi zahvaljujući ovoj neposobnoj državi. Vrijeme je da se sazna ko ne želi da se rade transplantacije i da se napokon vrati nada pacijentima koja je davno izgubljena, jer ponovo nam umiru pacijenti pored živih donora”, poručuju iz ovog udruženja.